Folytatódik a tehetséggondozás

Debrecen önkormányzata továbbra is kiemelt figyelmet fordít a tehetséggondozásra, amely során diagnosztikai mérések alapján választják ki azon 4. osztályos tanulókat, akik részt vehetnek a programban. Idén 199 fiatalnak van erre lehetősége. Folytatódik a tehetséggondozás.

A tehetséggondozás kiemelt feladata Debrecen önkormányzata 2007-től 2012-ig terjedő időtartamra vonatkozó közoktatási feladatellátási, intézményhálózat-működtetési és fejlesztési tervének. Az országban egyedülálló módon a város önkormányzati fenntartású általános iskoláiban az összes 4. osztályos gyermek diagnosztikai mérésben vesz részt, melynek területei a figyelem, az emlékezet, a gondolkodás, a matematika, a magyar nyelv. Ezen kívül tanári jellemzés is készül a gyerekekről.

2008-ban 1424 gyermek vett részt a mérésben, s közülük 203-an, 2009-ben 1384 gyermekből 194-en, 2010-ben pedig 1261 gyermekből 198-an vettek részt a város tehetséggondozó programjában. A programba bekerülő gyerekek két éven keresztül a saját intézményükben maradva kapják a fejlesztést tanulásmódszertanból, matematikából, idegen nyelvből, természettudományokból és művészetekből.

A város közgyűlésének döntése alapján a 2010/2011-es tanévtől a program a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában is folytatódik, hat évfolyamos tehetséggondozó osztályban. A gimnáziumi képzés minden tantárgy esetén nívócsoportos (8-10 fős) bontásban történik, délutáni kiegészítő programokkal minden műveltségterületen, harmonikus fejlődést biztosító sport- és közösségfejlesztő foglalkozásokkal. 2011 szeptemberétől a gyermekek, szülők és pedagógusok segítésére a városban létrejött a Debreceni Tehetséggondozó Központ Városi Pedagógiai Szakszolgálat.

A 2010/2011-es tanév végén 1427 negyedik osztályos gyermek vett részt a diagnosztikai mérésben. Közülük 199-en kerülhetnek be – szülői hozzájárulással – a tehetséggondozó programba. Ennek a 199 gyermeknek a szülei vehettek részt 2011. szeptember 15-én azon a tájékoztatón, amelyet Kósa Lajos polgármester, Pappné Gyulai Katalin, az önkormányzat oktatási osztályának vezetője, valamint Fekete József, a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola igazgatója tartott az Új Városháza házasságkötő termében.


 

Forrás: Debrecen.hu