Országos minta lett a debreceni tehetséggondozás

Országos minta lett a debreceni tehetséggondozás

Debrecen – Már 100 helyen figyelnek a kiemelkedő gyerekekre, és egyre többen veszik át az itteni példát. A józsai tehetségnapon a program jövőjéről beszélgettek a hazai szakemberek.
Egész nap kísérleteztek a tehetséges gyerekek a Gönczy Pál Általános Iskolában. A tehetségprogram 2007-ben indult – az országban elsőként Debrecenben. A Gönczy Pál Általános Iskola másodikként csatlakozott a kezdeményezéshez.
- Igyekszünk a gyerekekre a kezdetektől odafigyelni. Saját mérési rendszerünk van, amivel a tehetséges gyerekeket már az iskolába lépés után nem sokkal ki tudjuk szűrni – magyarázta Agárdiné Burger Angéla, a Gönczy Pál Általános Iskola igazgatója.
A program lényege, hogy a kiválasztott tehetséges negyedikesekkel ötödik és hatodik osztályban a saját iskolájukban kiemelten foglalkoznak. A helyi gyakorlat mára országos minta lett.
- Országos hírűvé vált, és debreceni példaként nagyon sokan ismerik már ezt a programot, szakmai körökben mindenképpen – hangsúlyozta Pappné Gyulai Katalin tankerület igazgató.
A tehetséggondozás azonban nem lehet eredményes kizárólag az iskola falai között – szükség van a szülők együttműködésére is.
- A tehetséggondozás az nem egy egyszemélyes műsora egy pedagógusnak, vagy a szülőnek, aki a gondját viseli a tehetséges gyerekének, hanem az egy összefogást igénylő feladat. Összefogást igényel a család és az iskola között, az iskola és a fenntartó között – fejtette ki Bajor Péter, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének elnöke.
A Debreceni mintáról beszélt Balázs Ákos a Fidesz frakcióvezetője a Józsán rendezett tehetségnapon. Az országos fórumon a tehetséggondozás jövőjét vitatták meg az intézményvezetők.
Forrás: Dehir – Tehetségnap a Gönczy Pál Általános Iskolában