Több ezer debreceni gyermek vesz részt tehetséggondozó foglalkozásokon

Több ezer debreceni gyermek vesz részt tehetséggondozó foglalkozásokon

Debrecen – Ebben a tanévben több mint 4 milliárd forint támogatási forráshoz juthatnak a köznevelésben és a civil szektorban működő tehetségsegítő programok. A 2008 óta működő Nemzeti Tehetség Program idei pályázati lehetőségeiről tartottak szerdán fórumot Debrecenben. A város évek óta élen jár a tehetséggondozásban. A programoknak és pályázati lehetőségeknek köszönhetően tavaly több ezer gyerek vehetett részt tehetséggondozó foglalkozásokon.

Az országos és városi tehetséggondozó programok mellett saját fejlesztő foglalkozásokat is tartanak a józsai Gönczy Pál Általános Iskolában. Olyan sikeresen, hogy például tavaly a negyedikes tanulók 37 százaléka bejutott a Debreceni kincseink tehetséggondozó programba, ahová évente összesen 200 gyerek kerülhet be. A gyerekek kiválasztásánál komplex mérési módszereket alkalmaznak. Nézik a tárgyi és lexikális tudást, valamint pszichológiai felmérést is végeznek. A józsai iskola már országos tehetségpontként működik.
- Minden tehetséggondozó program arra épül, hogy felfedezzük a gyerekek különleges képességeit, és ezeket tudjuk maximális mértékben fejleszteni, dúsítani, olyan kompetenciákat fejleszteni vele és olyan újakat kialakítani, amelyekkel biztosan meg tudja állni a helyét a középiskolákban és onnan továbbhaladva tudjon építkezni ezekre az erősségekre – magyarázta Agárdiné Burger Angéla, a Gönczy Pál Általános Iskola igazgatója.
A Nemzeti Tehetség Program 2008 óta működik. A természettudományos fejlesztéstől a művészetekig számtalan műhelymunkára, terepgyakorlatra, fejlesztőfoglalkozásra lehetett és lehet is még pályázni az iskoláknak. Az országban tavaly 300 ezer diákot vonta be programba, amiben a debreceni Iskolák is jól szerepeltek
- Pest mindig elviszi az első helyet és Debrecen dobogós helyen van. Ezres nagyságrendű a tanulólétszám, több tucat általános és középiskola vesz részt, sőt az elmúlt években még az óvodákat is bevontuk ebbe a körbe – mondta el Polonkai Mária az OFI, Nemzeti Tehetségfejlesztő Központ szakmai vezetője.
A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége fórumon számolt be a megyei iskolák vezetőinek és a civil szervezeteknek az idei tanévre benyújtható pályázati lehetőségekről. Az egy százalékos adófelajánlásokból és uniós forrásokból több milliárd forint áll rendelkezésre a tehetségsegítő programokra.
- Ebben a tanévben a Nemzeti Tehetség Alapból és Európai Uniós forrásokból több mint 4 milliárd forint áll összesen rendelkezésre, hogy az iskolákban, civil szervezetekben megvalósítsák a speciális tehetséggondozó programokat – tájékoztatott Bajor Péter, a Matehetsz elnöke.
Debrecen 10 éve élen jár a tehetséggondozásban. Az egyetemen posztgraduális képzésen tehetségfejlesztő tanárokat is képeznek. Az idei pályázatokon az elnyert összegek 50-60 százalékát a fejlesztőfoglalkozást vezető tanárok kapják meg.
Forrás: Dehir – Tehetséggondozásról tartottak fórumot Debrecen